Βουνό ή θάλασσα; Ένα δίπολο που βρίσκει πάντα τη θέση του σε κάθε συζήτηση για διακοπές. Στην πραγματικότητα, βουνό και θάλασσα μπορούν να συνδυαστούν προσφέροντας μάλιστα μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, καλοπέρασης και περιπέτειας. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα βρίσκονται και τα Παράλια της Λάρισας. Ένας προορισμός εύκολα προσβάσιμος ακόμα και από την Αθήνα (3 ώρες) και την Θεσσαλονίκη (1μιση ώρα).
ΠΑΡΑΛΙΕΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Στην καρδιά της Ελλάδας, στην αγκαλιά του Ολύμπου και απέναντι από τον Άθω απλώνεται μία μοναδική περιοχή με 70 χλμ. ακτογραμμή και περισσότερες από 30 παραλίες. Την εικόνα συμπληρώνουν, τα παραδοσιακά χωριά που αναπτύσσονται σε όλη την πλαγιά του Κισσάβου. Οι ιαματικές πηγές του Κόκκινου Νερού, το πρώην Βασιλικό κτήμα στο Πολυδένδρι, τα αξιοθέατα, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες. Η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι και η Αγιά. Το Δέλτα του Πηνειού η Ραψάνη και τα Αμπελάκια. Μέρη που επιβραβεύουν τους επισκέπτες τους, με φιλοξενία, γαστρονομικές εμπειρίες, επαφή με την φύση και ένα ταξίδι στην πλούσια ιστορία τους. Δείτε εδώ όλη την περιοχή αναλυτικά σε διαδραστικό χάρτη!
ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Δεν σταματάμε όμως εδώ. Για τους λάτρεις της εξοχής, ο τόπος μας έχει πολλά μαγικά μονοπάτια για εξερεύνηση. Η πεζοπορία μπορεί εύκολα να γίνει η αγαπημένη σας ασχολία, γιατί είναι σίγουρο πως οι διαδρομές θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω, καθώς θα βρεθείτε μέσα στα καταπράσινα δάση με τα ρυάκια και τους καταρράκτες και θα μπορέσετε να θαυμάσετε από ψηλά την θέα του κάμπου της Λάρισας και το γαλάζιο του Αιγαίου.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΚΛΗΘΡΟΥ
Το μονοπάτι ξεκινάει από τον οικισμό του Σκλήθρου και διερχόμενο από την θέση Ισιώματα καταλήγει στη θέση Μεταλλείο στην ακτή Μύλος Γλυμένη, με συνολικό μήκος 5 χλμ., εκτείνεται δε στο κοινοτικό δάσος Σκλήθρου.
Kατά μήκος του μονοπατιού δημιουργήθηκαν υποδομές ανάπαυσης και αναψυχής (τραπεζοπάγκοι, κιόσκια, παγκάκια, πέτρινες βρύσες) στις θέσεις «Άγιοι Ταξιάρχες» και «Προφήτης Ηλίας» για τους περιπατητές. Οι επισκέπτες μπορούν κατά τον περίπατο τους να απολαύσουν την χλωρίδα του Κισσάβου.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΒΕΛΙΚΑΣ – ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
Η Βελίκα είναι ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια θέρετρα του Νομού Λάρισας, που λούζεται, στα βαθιά γαλάζια νερά του Αιγαίου, μέσα σε περιβόλια από μηλιές, κερασιές, κάτω από το πράσινο δάσος του βουνού.
Περιοχή ιδανική για ήρεμες οικογενειακές διακοπές αλλά και για ζωηρές διασκεδάσεις και εξορμήσεις, όπως στον Κίσσαβο, στο Πολυδένδρι, στο Μαυροβούνι. Είναι συνέχεια του Αγιοκάμπου και Κάτω Σωτηρίτσας που την τελευταία δεκαετία παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη με πολλές επιλογές στην εστίαση ποιοτικών υπηρεσιών ημέρα και νύχτα.
Το μονοπάτι περνάει μέσα από την καρδιά του ρέματος της Βελίκας, με υπέροχα τοπία με δάση από πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και πυκνές φτέρες. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη ακόμη και για σχολικές εκδρομές. Υπάρχουν πολλά ξύλινα γεφυράκια και δεν μπαίνουμε μέσα στο νερό. Υπάρχουν σε πολλά σημεία της διαδρομής παγκάκια, ξύλινα τραπεζάκια και βρύση με νερό.
Το μονοπάτι ξεκινά σχεδόν από τη θάλασσα δίπλα από την πολυκατοικία των Ηλεκτρολόγων στην Βελίκα, σε χωματόδρομο έως την διασταύρωση αριστερά για την Αγία Τριάδα, απ’ όπου αρχίζει το μονοπάτι, μετά το κιόσκι. Περνάμε την διασταύρωση αριστερά προς την παλιά Σωτηρίτσα και φθάνουμε στις δύο βρύσες.
Πιο επάνω μία διασταύρωση αριστερά, οδηγεί και αυτή στην παλιά Σωτηρίτσα. Μετά από λίγο φθάνουμε σε μια ξύλινη γέφυρα και ένα μονοπάτι που οδηγεί σ’ ένα μικρό καταρράκτη με τη λιμνούλα που σχηματίζει και τους ωραίους γκριζοπράσινους λείους βράχους.
Σε λίγο βρίσκουμε μία βρύση με νερό και αμέσως μετά παγκάκια για ξεκούραση. Περνάμε την μεγάλη ξύλινη γέφυρα και ανηφορίζουμε για λίγο σε καλντερίμι έως έξω από το χωριό. Εκεί πάμε στο δρόμο αριστερά και πιο επάνω έχοντας το ρέμα αριστερά μας φθάνουμε στην άσφαλτο, στο κέντρο του χωριού Μελιβοία.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Από το χωριό Σπηλιά ακολουθώντας τις πινακίδες μετά από λίγα χιλιόμετρα άσφαλτο φτάνουμε στο καταφύγιο του Κισσάβου.
Λίγα μέτρα πάνω από το καταφύγιο υπάρχει βρύση με ποτίστρα. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή. Με νοτιοανατολική κατεύθυνση αρχικά κινούμαστε πάνω στα απομεινάρια του παλιού λιφτ που υπήρχε και στη συνέχεια σε γιδόστρατα. Ο προσανατολισμός μας είναι εύκολος αφού για στόχο έχουμε το εγκαταλειμμένο κτίριο του ΟΤΕ στο τέρμα της πλαγιάς. Πρόβλημα με τον προσανατολισμό θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση ομίχλης (πολύ συχνό φαινόμενο στην περιοχή). Τότε θα πρέπει να ακολουθούμε συνεχώς τα κόκκινα σημάδια στις πέτρες.
Το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο κάτω από το κτίριο του ΟΤΕ και εμείς κατευθυνόμαστε στην αρχή της χαρακτηριστικής ράχης που οδηγεί στην κορυφή. Ακολουθώντας πια τη ράχη σε μισή ώρα καταλήγουμε στην κορυφή του βουνού με το υπόγειο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
Η διαδρομή ξεκινά δεξιά από τη γέφυρα του ρέματος της Μπουρμπουλήθρας που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του Αγιοκάμπου, που πάει προς το λιμάνι. Προχωρούμε δυτικά στο δεξιό μέρος του ρέματος, σε άσφαλτο, έως τη γέφυρα του δρόμου Αγιοκάμπου Πολυδενδρίου. Περνάμε την άσφαλτο και εξακολουθούμε τώρα σε αγροτικό χωματόδρομο, έχοντας αριστερά μας το ρέμα με τα τρεχούμενα νερά και δεξιά, κτήματα με οπωροφόρα δένδρα και σποραδικές αγροικίες.
Προχωρώντας φθάνουμε σ’ ένα σημείο, όπου πρέπει να περάσουμε το ρέμα μέσα από το νερό. Εξακολουθούμε τον χωματόδρομο, προσπερνάμε έναν δρόμο που κατηφορίζει δεξιά στο ρέμα και σε μικρό χρονικό διάστημα φθάνουμε σε μία διασταύρωση. Εκεί ένας δρόμος πάει δεξιά κάτω στο ρέμα και ο άλλος αριστερά. Το μονοπάτι αρχίζει ακριβώς επάνω αριστερά στην ανηφόρα πριν τη διασταύρωση, νότια μέσα σε πυκνή βλάστηση.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα πορείας, συναντούμε έναν δασικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε δεξιά. Στα 200 μ. αριστερά του δρόμου εξακολουθεί το μονοπάτι σε μία μικρή ανηφόρα. Σε δέκα λεπτά περίπου απ’ αυτό το σημείο και ενώ βρισκόμαστε σε ανατολική πορεία, βρίσκουμε ένα μικρό ρεματάκι, το περνάμε και πάμε αριστερά επάνω ανηφορίζοντας σε πυκνή βλάστηση. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή διότι δεν υπάρχει καθαρό μονοπάτι.
Είμαστε όμως ακριβώς κάτω από την εκκλησία, της Παναγιάς. Βόρεια της εκκλησίας υπάρχει ένας δασικός δρόμος απέναντι του οποίου εξακολουθεί το μονοπάτι για 1000 μ. έως την κορυφή Πρ. Ηλίας 380 μ., με εξαιρετική θέα προς τη Σκήτη και τη Βελίκα. Επιστρέφοντας, στην διασταύρωση πάμε αριστερά προς τα πρώην βασιλικά οικήματα, απ’ όπου ο δασικός δρόμος δεξιά, μας οδηγεί στην εκκλησία της Παναγιάς.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΓΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
Παλιό μονοπάτι-καλντερίμι που διασχίζει πανέμορφο δάσος δίπλα σε ρέμα το οποίο συνέδεε στο παρελθόν την Αγιά με το Μεγαλόβρυσο. Υπάρχει σήμανση με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της διαδρομής και έχει εκδοθεί χάρτης. Πάνω ή δίπλα στο μονοπάτι υπάρχουν σημαντικά μεταβυζαντινά μνημεία όπως ο Άγιος Νικόλαος Κερασάς, οι Δώδεκα Απόστολοι, η Αγία Τριάδα, η Μονή της Παναγίας κ.ά.
Άξια αναφοράς τέλος είναι η σημαντική πρόοδος των εργασιών στην οδική σύνδεση της νότιας ακτής του Νομού Λάρισας (12 χλμ.) από Ρακοπόταμο προς Κεραμίδι και τις παραλίες του ανατολικού Πηλίου. Ένα έργο που θα φέρει πιο κοντά τη Λάρισα με τη Μαγνησία και σίγουρα μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να φέρει τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον τουριστικά. Για τους εκδρομείς θα ήταν υπέροχο να υπάρξει παρόμοιο πλάνο σύντομα για την χάραξη δρόμων από το Κεραμίδι μέχρι Λιμνιώνα και Χορευτό.
Γκουλιάρα Ευανθία – Ειρήνη (lovelarissa.gr)
ΠΗΓΕΣ: astratv.gr thessaliatv.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ: larissa-beach.gr