Η κανέλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και μάλιστα ευεργετική για την υγεία μας. Μάλιστα στην Ελλάδα είναι μπαχαρικό που βρίσκουμε συχνά στα φαγητά μας, στη ζαχαροπλαστική αλλά και στα ροφήματά μας.
Σύμφωνα με διατροφολόγους η κανέλα κάνει όντως πολύ καλό και συστήνεται με μέτρο η κατανάλωσή της. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλες τις κανέλες που μπορεί κάποιος βρει στην αγορά.
Η κανέλα πράγματι περιέχει ουσίες που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, με τα συστατικά της να βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί πιθανόν να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου στην εμφάνιση διαβήτη, ενώ ένα από τα συστατικά της -η σιναμαλδεύδη, φαίνεται να επιδρά στα αιμοπετάλια εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων. Ωστόσο, όλα αυτά υπάρχουν μόνο στην κανέλα Κεϋλάνης!
Στην αγορά εκτός από την κανέλα Κεϋλάνης που συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα μπαχαρικών και στα μαρκετ, κυκλοφορεί και η πιο οικονομική κασσία, ένα συγγενές είδος που καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδονησία. Η κασσία μπορεί γευστικά να θυμίζει την κανέλα, όμως δεν έχει τις ευεργετικές ιδιότητές της κι επιπλέον, έχει ως και 1.200 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην ουσία κουμαρίνη, που είναι τοξική και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα νεφρά και το συκώτι.

Στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά, η κασσία αναγράφεται ως κανέλα και έτσι δεν είναι εύκολο να τις ξεχωρίσει ο καταναλωτής. Άρα απαιτείται προσοχή. Η πιο απλή μέθοδος να ξεχωρίσει κανείς την ευεργετική κανέλα είναι ότι η αυθεντική κανέλα Κευλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Zeylanicum και έχει ξυλάκια με ανοιχτό χρώμα και πολλές στρώσεις που σπάνε εύκολα και έχουν πολύ γλυκό άρωμα. Η κασσία από την άλλη, έχει σκούρα ξυλάκια, χοντρά, με λίγες στρώσεις και δεν σπάνε εύκολα.
πηγή: olivemagazine.gr
















